כתב-העת מגזין המזרח-התיכון עוסק בכלכלה, בתקשורת, בביטחון, בחברה ובפוליטיקה של האזור גם בהקשר לזירה הבינלאומית ולזירה הישראלית. לצד מאמרי אקטואליה, ניתן לקרוא מאמרים אקדמיים, סקירות חדשותיות, ידיעות בענייני היום וסיכומים חודשיים על אירועי טרור אסלאמי ברחבי-העולם. רבים מהמאמרים תורגמו לאנגלית, לצרפתית, לספרדית ולשפות אירופאיות נוספות. כל המידע המופיע באתר מיועד לשימוש חופשי בכל עת. תגובות, הערות או שאלות תתקבלנה בשמחה. sellayohai@gmail.com







הנקראים ביותר השבוע
חדשות המזרח התיכון
הייפא והבי - דיוקנה של זמרת לבנונית
The Sophisticated Egyptian Deception Preceded the Yom Kippur War
לאן נעלמות 20,000 נשים מוסלמיות מידי שנה
ההתיישבות היהודית בארץ-ישראל לאורך הדורות
אלימות נגד נוצרים בעולם-המוסלמי ובמדינות נוספות
דמותה של לילית במיתולוגיה היהודית מפרספקטיבה של ימנו
המלחמה התחדשה - נאומו של אבא אבן, יולי 1948
אחמד סעיד ומצרים במלחמת ששת-הימים, יוני 1967
ניגריה - מלחמת-דת קטלנית נגד מיעוט השיעי
הפיכת קציני הבעת´ בסוריה 1963
טרור אסלאמי – נשים כשפחות מין – אפריל 2015
קפריסין והתרגיל הטורקי
הטרגדיה הכפולה של הנשים היזידיות בעיראק
סומליה - סופה הטרגי של העיתונאית הודאן נלאיה
כפרים ערביים על אדמה יהודית
כמה עולה התמיכה הצבאית במאלי המוסלמית?
La Nacionalidad Palestina como Movimiento Nacionalista de la Liga Árabe
אנטומיה של טרור אסלאמי קטלני במוזמביק
ממלחמת ששת-הימים למלחמת יום הכיפורים – האירועים המרכזיים: חלק א

סוריה לתעתע בכולם ולהישאר בחיים

מאת: ד"ר יוחאי סלע

04.10.2008


 

 


 

כאשר התפוצצה מכונית התופת בדמשק ב- 26 בספטמבר 2008 הצמרת השלטונית של סוריה מצאה את עצמה פעם נוספת מופתעת, פגועה, נעלבת אך בעיקר מפוחדת, שכן האירוע הקשה הזה הצטרף לשרשרת אירועים ביטחוניים קשים שעברו על סוריה מאז שהופצץ הכור הגרעיני בדיר אל-זור ב-2007. בהתאם להערכות השונות המתקיימות בסוריה, לאור המשברים האחרונים, משהו יסודי השתבש בתחושת הביטחון השוררת בקרב הצמרת המדינית והביטחונית של המדינה.

 

לאור לקחי המלחמה האחרונה בלבנון, הצבא הסורי עובר שדרוג מקיף ורציני תוך כדי שימת דגש על יכולות אנטי-טנקיות ומערך טילים מקיף לטווחים שונים המכסים את כל שטחי מדינת-ישראל. זו מערכת הגנתית בעיקרה, אך גם עם יכולות גמישות לעבור למערך התקפי. הריסתו של הכור הגרעיני "אל-קיבאר" חשפה פעם נוספת את נקודות-התורפה העיקריות של המערך הצבאי והביטחוני של סוריה, שכן העברת המידע לגורמים בכירים הייתה לקויה מיסודה שגרמה לשרשרת טעויות צבאיות ומדיניות כאחד. שני הגופים המודיעיניים החזקים במדינה הסורית - המודיעין הצבאי והמודיעין של חיל-האוויר - לא עמדו במבחן התוצאה, שכן בדומה לשאר הגופים הרשמיים הקיימים במדינה, הם טרודים במאבק העיקש של שיירי השררה שעוד נותרו בסוריה לאור שליטתה המוחלטת של משפחת אסד ומקורביה.

 

המאבק הפנימי והחיצוני הוא מר ונמהר, ומלווה בקורבנות רבים, ודומה הוא כי לא נותרה מהמורה אחת שבשאר אל-אסד הצליח לדלג מעליה מבלי להותיר סימנים מרשיעים למעשי ידיו הנמהרים. "המשחק המדיני" עם ישראל מעניק לו לגיטימציה בינלאומית, לפי-שעה, אך המשחק הכפול של בשאר אל-אסד נועד בראש ובראשונה להעניק לו זמן יקר כדי להציב את שלטונו בעמדה צבאית ומדינית נוחה יותר בעתיד הן כלפי המערב, הן כלפי ישראל ובעיקר כלפי לבנון. הדיון על רמת-הגולן הוא רק החכה שבאמצעותה סוריה רוצה לדוג את הדג השמן יותר והמזין הרבה יותר.

 

לסוריה יש דפוס פעולה קבוע וידוע מראש: לגייס בעלי-ברית שונים ומשונים, ולאחר מכן לזנוח אותם לחסדי אחרים לאחר שסיימו לבצע את תפקידם הזמני בהתאם לאינטרסים שנועדו לשמר, בכל מחיר, את המשך שלטונה של העדה העלווית. כאשר התפוצצה מכונית התופת בדמשק ב- 26 בספטמבר באזור המכונה "בגדאד הקטנה", התפרסמו השערות שונות ומגוונות בכלי התקשורת הבינלאומיים על המניעים למעשה. פירוט הספקולציות אינו חשוב כרגע, אולם מגוון ההשערות שנזרקו לחלל האוויר מאז האירוע, חשפו את הגורמים הרבים שיש להם חשבון ארוך עם השלטון העלווי של משפחת אסד.

 

בדרך כלל, לאופוזיציה הסורית היושבת בחו"ל יש הסבר קבוע לכל דבר המתרחש בסוריה המתבטא במשפט הקסם: "מאבקים פנימיים ושלטון קורס". התמונה הכללית מעט יותר מורכבת, בניגוד למשאלות-הלב של האופוזיציה הסורית המפציצה את התקשורת הבינלאומית בתסריטים קונספירטיביים מבית מדרשו של במאי הוליוודי מוכשר. בשלב זה, האופוזיציה הסורית בחו"ל מאוחדת במטרותיה נגד המשטר העלווי. אולם, מרבית הגורמים הפועלים במסגרתה ממתינים גם הם לשעת-הכושר כדי לסגור את חשבון הדמים ההיסטורי השורר ביניהם עוד משנות ה-60 של המאה הקודמת. מצבה של האופוזיציה בתוך סוריה עצמה קשה הרבה יותר עד בלתי נסבל. תקצר היריעה מלפרט מה עבר על מאות אנשיה רק בשנה האחרונה שחלקם נחטפו לאור היום והוצאו להורג באין-מפריע בעזרת שתיקתם של גורמים בינלאומיים.

 

המעבר המהיר מבעלי-ברית לאויבים מרים נטוע היטב בתרבות הפוליטית הערבית, ובמיוחד בזו הסורית. פיצוץ מכונית התופת בדמשק רק הדגים את העניין הקשה והסבוך הזה שהוא פרי התרבות הפוליטית הערבית שסוריה שיכללה אותו לדרגת אמנות. במשך שנים רבות המודיעין הסורי העניק, בהתלהבות חסרת-רסן, הכשרה מעשית מקיפה לקבוצות וארגונים שונים בהרכבת מכוניות תופת, בהכנת מטענים, בהתנקשויות ובחיסולים לאור היום. אין זה מפתיע שחלקם יפנו דווקא נגד מי שהיו בעלי-בריתם, עד לא מזמן, לאור המשחק הכפול והמתעתע של סוריה לאורך שנים האחרונות.

 

מי שהצליח להחדיר לדמשק מכונית תופת הנושאת בתוכה 200 ק"ג חומר-נפץ, מאותת באופן פומבי שהוא יכול גם להגיע עד לנשיא עצמו.

 

==

מאת: ד"ר יוחאי סלע, "סוריה - לתעתע בכולם ולהישאר בחיים", מגזין המזרח התיכון, 4 באוקטובר 2008.

 

 

 

 

 

 

הוספת תגובה שלח לחבר





גלריית המגזין

 

 

  16 באפריל  2026

 

טרור אסלאמי: 508 בני-אדם נהרגו ביממה האחרונה - כולל כ-0 טרוריסטים מוסלמים בעזה

 

 

欢迎 来 到 中东 杂志

 

 

世界 各地 的 伊斯兰 恐怖 主义 

 国际 政治 和 以色列 历史

 

מגדל דוד

 

טרור אסלאמי נגד נשים

 

נשים כשפחות-מין באסלאם 

 

לאן נעלמות 20,000 נשים מוסלמים מדי שנה 

 

הטרגדיה הכפולה של הנשים היזידיות בעיראק

 

את מי מעניינת ילדה יזידית בת 5 

 

סופה הטרגי של העיתונאית הודאן נלאיה 

 

 

מאמרים על טורקיה

  

טורקיה - מדוע אי-אפשר לסמוך על מדינה מוסלמית

 

ארדואן משתעשע בטורקיה על חשבון הפלסטינים 

 

 קפריסין והתרגיל הטורקי

 

ארדואן עדיין מסוכן למדינת-ישראל 

  

 

 מאמרים על אפריקה

 

סומליה - סופה הטרגי של העיתונאית הודאן נלאיה

 

האיום כלפי הנוצרים בבורקינה-פאסו 

 

 אפריקה מנסה להילחם בטרור האסלאמי הקטלני

 

טרור אסלאמי, פליטים ומלחמת-אזרחים בקמרון

 

אנטומיה של טרור אסלאמי קטלני במוזמביק 

 

אלימות נגד נוצרים בעולם-המוסלמי ובמדינות נוספות 

 

טרור אסלאמי וקטסטרופה אנושית באגם צ'אד 

 

כמה עולה התמיכה הצבאית במאלי המוסלמית 

 

 

נשים בעולם-הערבי

 

ד"ר וופא סולטן - ליברלית ממצרים

 

מאי שידיאק - עיתונאית מלבנון

 

הייפא והבי - זמרת לבנונית

 

 

 

 

חדשות  המזרח התיכון

 

 

מאמרים מעניינים דרך מנוע-החיפוש של האתר 

 

פרויקט מחקרי - הצבא הטורקי מגן החילוניות הטורקית 

 

מחמוד דרוויש - משורר ההרס והחורבן 

 

אחמד שוקיירי וכישלונה של לאומיות הפלסטינית

 

מוחמד חסניין הייכל - העורך המיתולוגי של אל-אהראם

 

תפקידה של ממשלת הבעת' הסורית במלחמת ששת-הימים

 

אחמד סעיד - הקריין המיתולוגי של "סאות אל-ערב"

 

Israel 2026 - 10  Million People 

 GDP Per Capita 2026 - 60,000 Dollar

 

אתרי תוכן ותרבות

 

האתר של  ד"ר גיא בכור

אתר מידה

מגזין אלכסון 

ממר"י

בלוג מגזין המזרח התיכון

חדשות המזרח התיכון

 

 

מגזין המזרח התיכון

2026-2006

 

תמיכה במגזין המזרח-התיכון 

 

欢迎 来 到 中东 杂志 

 

 

עורך: ד"ר יוחאי סלע

 

sellayohai@gmail.com