כתב-העת מגזין המזרח-התיכון עוסק בכלכלה, בתקשורת, בביטחון, בחברה ובפוליטיקה של האזור גם בהקשר לזירה הבינלאומית ולזירה הישראלית. לצד מאמרי אקטואליה, ניתן לקרוא מאמרים אקדמיים, סקירות חדשותיות, ידיעות בענייני היום וסיכומים חודשיים על אירועי טרור אסלאמי ברחבי-העולם. רבים מהמאמרים תורגמו לאנגלית, לצרפתית, לספרדית ולשפות אירופאיות נוספות. כל המידע המופיע באתר מיועד לשימוש חופשי בכל עת. תגובות, הערות או שאלות תתקבלנה בשמחה. כל תמיכה כספית תתקבל בברכה. sellayohai@gmail.com







הנקראים ביותר השבוע
חדשות המזרח התיכון
בנימין נתניהו חייב לסיים את תפקידו בהקדם האפשרי
מורשת נתניהו: ממדינה יהודית למדינה משיחיסטית, מובסת ומושפלת
ישראל האמיצה מחפשת מנהיג דמוקרט עם מצ´טה ביד
צדק היסטורי עם גולדה מאיר - מלחמת יום הכיפורים
טרור אסלאמי – נשים כשפחות מין – אפריל 2015
בגידתו של אבו מאזן באומה האסלאמית?
אחמד שוקיירי וכישלונה של הלאומיות הפלסטינית
אפריקה מנסה להילחם בטרור האסלאמי הקטלני
הדו"ח המודיעיני האמריקאי על הגרעין האיראני
מברלין של 1945 לעזה של ימינו – לקחים היסטוריים
הפלישה הערבית לארץ-ישראל וההתיישבות היהודית
מִשְׂמֹאל תִּפָּתַח הָרָעָה - מאמר ראשון בסדרה
דמותה של לילית במיתולוגיה היהודית מפרספקטיבה של ימנו
לאן נעלמות 20,000 נשים מוסלמיות מידי שנה
ניגריה - מלחמת-דת קטלנית נגד מיעוט השיעי
ממלחמת ששת-הימים למלחמת יום הכיפורים – האירועים המרכזיים: חלק א
אלימות נגד נוצרים בעולם-המוסלמי ובמדינות נוספות
תוכנית הגרעין הסורית
66 ילדים נרצחו בידי ארגון החמאס ברצועת-עזה

כמה עולה התמיכה הצבאית במאלי המוסלמית?

מאת: ד"ר יוחאי סלע

05.07.2019


 

 

 

נהר הניז'ר החוצה את עיר הבירה של מאלי המוסלמית, במאקו (Bamako), משרה אווירה מטעה על מה שמתחולל באחת מהמדינות העניות ביותר באפריקה שבה התל"ג לנפש אינו עובר את ה-2,200 דולר לשנה. אזרחים רבים במאלי נאלצים להתקיים מדולרים בודדים בלבד ליום עבודה ממושך המשתרע לעיתים על-פני 12 שעות ביום. מאידך, המלונות היקרים הפרוסים בעיר, מאפשרים לתיירים המעטים לצפות על העיר מנקודת-מבט רגועה יותר ונינוחה יותר. שלושת הגשרים המפורסמים של העיר, החוצים את נהר הניז'ר, שאורכו מגיע ל-4,167 ק"מ, מאפשרים גישה מהירה בין שני חלקיה - אם לצורך הגעה לאוניברסיטה או כדי לערוך סידורים אחדים במשרדים הממשלתיים. העיר, יחד עם השכונות החדשות ויישובים הקטנים מסביב לה, מאוכלסת בכ-3 מיליון תושבים מתוך כלל האוכלוסייה של מאלי המונה כ-19 מיליון נפש, וזאת על-פי אומדים אחדים שהתפרסמו בתחילת שנת 2019.

 

 

כמו כל עיר בירה, במאקו מייצגת בעיני השלטון את היכולת לשלוט באפקטיביות על המדינה כולה. לפיכך, בעיר מושקעים מירב המאמצים במטרה לייצר סוג של יציבות ניהולית, ביטחונית ואזרחית, שתהווה השראה לכלל האוכלוסייה, וכפועל-יוצא מכך גם תעניק לגיטימציה לשלטון הנוכחי להתנהל על מי-מנוחות ככול האפשר. בדומה למדינות רבות הנמצאות במשבר ביטחוני, ברחבי העיר פרוסים כוחות צבאיים ומשטרתיים במוקדים מרכזיים ובצירים מרכזיים שנועדו לאפשר לאזרחים לחוש באופן ישיר את השליטה הביטחונית כחלק מהמענה של השלטון כלפי האיומים הרבים הרובצים לפתחה של מאלי.

 

 

העיר במאקו מתפתחת וגדלה במהירות. גורמים רשמיים באו"ם מסרו שבין השנים 2019-2015, היא נחשבה לאחת הערים בהן הצמיחה הייתה מהגבוהות באפריקה. לתופעה הזו יש סיבות רבות הקשורות לא רק להיבטים כלכליים וטכנולוגיים, אלא גם למתחים הדתיים והאתניים בין הקבוצות המאכלסות את מאלי כמדינה וכחברה. בעיר המתפתחת הזו, כנראה אפשר למצוא מפלט למרות הקשיים הרבים בהם נתקלים האזרחים בהשגת עבודה ובקבלת שכר-עבודה סביר שיאפשר להם קיום בסיסי. אולם הגודש של העיר מייצר אווירה של אפשרויות רבות שאינן קיימות באזורים אחרים במאלי. ההבדלים הבלתי-סבירים בין "מרכז ל"פריפריה" הוא אחד מהמאפיינים הבולטים ביותר של מדינות רבות באפריקה ובאסיה שרובן נמצאות על רצף ביטחוני וכלכלי רעוע. מאידך, במדינות דמוקרטיות רבות, נוטים להשתמש במושג "פריפריה" גם אם אין כל הצדקה מעשית לביטוי הזה, מלבד מרחק של שעת נסיעה למרכז עירוני גדול כלשהו - גם אם הוא אינו מספק את כל הצרכים המקסימליים שהעיר הגדולה יכולה להעניק לתושביה.

 

 

לצעירים המתגוררים בבמאקו יש אפשרויות מוגבלות של בילויים ותעסוקה. ועם זאת, בעיר קיימים מרכזי תרבות, מסעדות ופאבים בהם מתקיימים אירועים מוזיקליים מגוונים. בדומה לצעירים אחרים ברחבי-העולם, גם הם מנסים לקיים שיגרה של לימודים, עבודה והקמת משפחה לצד התמודדות עם אתגרים כלכליים וביטחוניים המלווים את המדינה כבר שנים רבות. היציבות היחסית השוררת בעיר מאפשרת להם להתמודד עם בעיות שכיחות כמו הפקקים הקשים של שעות-הבוקר, תחבורה, איכות הסביבה, השווקים העמוסים לעייפה, איכות הניקיון בעיר ואיכות ההכשרה המקצועית שלהם. למרות האמצעים המוגבלים, רבים מהם מבטאים את האפשרויות הגלומות ביכולתה של המדינה לקיים אורח-חיים סביר למרות המתחים העדתיים, השבטיים והדתיים השוררים ברוב חלקיה של מאלי - שגרמו לאלפי הרוגים רק בשנים האחרונות.

 

 

מאלי נחשבת לאחת מהמדינות המסוכנות ביותר לכוחות האו"ם המשרתים במדינה הגדולה הזו. מאז שנת 2013 ועד לחודש יוני 2019, נהרגו לפחות כ-200 חיילי או"ם ואנשי סיוע בהתקפות קטלניות של טרוריסטים מוסלמים מארגונים שונים, וכן בידי מיליציות אסלאמיות חמושות הפועלות באכזריות חריגה מאוד. הנתון הקשה הזה, מבטא יותר מכל את המצב השביר בו נמצאת מאלי בשל האתגר האסלאמי הקטלני שאינו בוחל בחיסול שיטתי של יישובים רבים ברחבי המדינה בשל רעיון דתי רדיקלי. עשרות כפרים חוסלו על יושביהם - כולל ילדים, נשים וזקנים - בהתקפות ליליות של עשרות טרוריסטים מוסלמים מאורגנים היטב. הכמיהה לשלטון אסלאמי רדיקלי ורצחני, עולה על הכמיהה לחוס על חייהם של חפים-מפשע על פי המתווה האסלאמי הידוע. למימד הזה יש משמעות קטלנית, לא רק על מאלי, אלא גם על מדינות רבות הנמצאות במרחב האפריקאי ואסייאתי, הנאלצות להתמודד גם עם בעיות-יסוד קשות הקשורות לניהול אפקטיבי של מדינה מודרנית.

 

 

למרות ההשקעה האדירה של מדינות רבות המגישות סיוע צבאי למאלי, התחושה הכללית בציבור המקומי היא, שהמצב הביטחוני ברחבי-המדינה הלך והידרדר בשנים האחרונות - עד לרמה שהוא אינו מאפשר קיום סביר ונורמלי ברוב חלקיה של מאלי, למעט איים בודדים של יציבות ביטחונית כפי שהיא מתקיימת בדרך-כלל בעיר במאקו. ארגונים אזרחיים רבים אף הביעו מחאה פומבית בנושא זה בפורומים בינלאומיים העוסקים בהגשת סיוע למאלי. אך דומה הוא, שהסיוע "המערבי" האינטנסיבי והנוכחות הבולטת של כוחות זרים רבים, מדרבנים את הגורמים האסלאמיסטים הרדיקליים לנקוט בצעדים קטלניים כדי להוכיח את ההיפך. במילים אחרות, יציבות ביטחונית ופיתוח כלכלי, הם לא כלי-עבודה בהם אפשר לקדם רעיונות אסלאמיסטים רדיקליים. ויחד עם זאת, ברור לרבים מהעוסקים בסיוע למאלי, שנפילתה לידי גורמים אסלאמיים רדיקליים, תשפיע באופן ישיר על כל המדינות הגובלות עמה - הכוללות את אלג'יריה, ניז'ר, מאוריטניה, בורקינה-פאסו, חוף-השנהב, גניאה וסנגל - שגם הן נאלצות להתמווד עם האתגר האסלאמי הקטלני לצד בעיות-יסוד רבות וקשות.

 

 

כ-70 ק"מ צפונית-מזרחית לעיר במאקו, באזור העיר קוליקורו Koulikoro)), על נהר הניז'ר, נמצא בסיס-הדרכה צבאי גדול, המנוהל בעזרת חיילים מקצועיים מהאיחוד-האירופאי. כ-650 חיילים מ-28 מדינות, מאמנים חיילים מקומיים כדי להתמודד עם האתגרים הביטחוניים באמצעות טכנולוגיה חדישה והכשרה מקצועית מודרנית. אולם מי שמנהל את הבסיס הזה הוא הפיקוד הגרמני - המורכב מ-1,100 חיילים גרמנים המוצבים בנקודות אחדות ברחבי מאלי. על-פי הערכות אחדות, גרמניה אינה מעוניינת לשלוח חיילים נוספים למאלי, אך היא תסייע להקים בסיס-הדרכה נוסף באזור העיר מופטי (Mopti) הנמצאת במרכז מאלי - במרחק של כ-700 ק"מ מהעיר במאקו. הבסיס העתידי הזה מתוכנן לתת מענה לאיומים הביטחוניים הרבים השוררים בצפון-מאלי. גורמים צבאיים באיחוד-האירופאי מסרו שמאז שבסיס-ההדרכה הוקם, הוכשרו בו כ-13,000 חיילים מקומיים, אך בשל האיומים הביטחוניים הרבים, המספר הזה אינו עונה על הצרכים האמיתיים של המדינה. יתרה מזאת, הפער בין רמת ההכשרה הגבוהה, לבין התנאים השוררים בצבא המקומי של מאלי, אינם מאפשרים לחיילים לממש בפועל את הכשרתם המעשית. חיילים מקומיים וזרים צריכים לפעול באופן אפקטיבי בחום של 43 מעלות צלזיוס בלילות, ולהילחם גם נגד האבק הבלתי-נסבל ובסופות-החול העצומות האופייניות למדינה זו.

 

 

בניגוד לצבא הגרמני - העוסק בעיקר בהדרכה ובפטרולים משותפים עם הצבא המקומי - צרפת מעורבת באופן ישיר בלחימה במאלי נגד טרוריסטים מוסלמים מארגונים שונים. בהתאם להודעות של הצבא הצרפתי, במאלי ובשכנותיה הקרובות מוצבים יותר מ-4,500 חיילים. מאז שנת 2013, צרפת מעורבת באופן ישיר בלחימה במאלי על-פי החלטתו של הנשיא פרנסואה הולנד (2017-2012), ומאז צרפת העמיקה את מעורבותה הצבאית הישירה במדינות אפריקאיות נוספות הנמצאות בחרדה גלוייה לנוכח ההתקפות הקטלניות של טרוריסטים מוסלמים מארגונים שונים הפועלים ברחבי היבשת. בהתאם להודעות של משרד-הביטחון הצרפתי, 24 חיילים צרפתים נהרגו במאלי ובשכנותיה, מאז שנת 2013, בפעולות צבאיות יוזמות ובהתקפות טרור של ארגונים אסלאמיים הפועלים במרחב. מאידך, מאות טרוריסטים מוסלמים ואזרחים חפים-מפשע נהרגו בעקבות הפעילות הצבאית הישירה של צרפת באזור זה.

 

 

הכוח המרכזי והגדול הפועל במאלי מרוכב מחייל או"ם הפועלים במסגרת החלטה של "מועצת-הביטחון" שהתקבלה ב-25 באפריל 2013. על-פי החלטה 2100 של "מועצת-הביטחון", הוקם כוח משימה בינלאומי בשם MINUSMA, המציין באופן מפורש שהמטרה העיקרית היא לייצב את המצב הביטחוני במאלי ולהעניק הגנה אפקטיבית וישירה לתושביה. על-מנת להבין את גודלו של כוח-המשימה הבינלאומי, להלן נתונים אחדים בהתאם לפרסומים של האו"ם מחודש ינואר 2019: במאלי משרתים יותר מ-12,880 חיילי או"ם; לצידם פועלים כ-1,767 שוטרים הפועלים במסגרת האו"ם; כמו כן, 1,421 אזרחים מקומיים משרתים במסגרת הסיוע האזרחי לכוחות האו"ם; זאת ועוד, במאלי נמצאים 158 מתנדבים מרחבי-העולם הפועלים תחת חסותו הישירה של האו"ם. אולם הנתון המטריד ביותר מתבטא במספר ההרוגים של אנשי או"ם שנפגעו בהתקפות ישירות של טרוריסטים מוסלמים הפועלים ברחבי המדינה. מאז אפריל 2013 ועד לחודש יוני 2019, נהרגו ברחבי מאלי כ-200 חיילי או"ם ואנשי סיוע - ובכך היא הפכה למדינה המסוכנת ביותר בעולם לאלה המשרתים במסגרת הכוחות הפעילים של האו"ם.

 

 

מפקדים בכירים אירופאים ומפקדים בכירים באו"ם טוענים שלמרות מיליארדי הדולרים שהשקעו במאלי באופן ישיר ועקיף משנת 2013 ועד לשנת 2019, המצב הביטחוני במאלי לא השתפר באופן דרמטי, וכי דרושה סבלנות רבה מאוד ואמצעים נוספים כדי להגיע לרגיעה יחסית ברחבי המדינה הענקית הזו. ברמה האזרחית-המקומית, התחושה היא שהמצב הביטחוני הידרדר - בעיקר בצפון המדינה ובמרכזה - עד שבלתי-אפשרי לקיים אורח-חיים סביר אפילו לתושבים שהדרישות שלהם מסתכמות ברווח של 5 דולר ליום לכול-היותר. בדומה למדינות מוסלמיות אחרות - כמו אפגניסטןסוריהעיראקתימן ולוב בהן מעורבים גורמים זרים רבים - המשבר במאלי אינו יכול להימדד רק על-פי פרמטרים צבאיים וביטחוניים. אלא, המשבר הזה מכיל היבטים עמוקים ויסודיים הקשורים בעיקר למבנה התרבותי-מנטלי של החברה כולה הניזונה מערכים סותרים שיש להם רקע היסטורי אלים וקטלני הנפרש על-פני מאות שנים.

 

==

מאת: ד"ר יוחאי סלע, "כמה עולה התמיכה הצבאית במאלי המוסלמית", מגזין המזרח-התיכון, 5 ביולי 2019.

 

 

 

שיתוף בפייסבוק

 

 

 

 

הוספת תגובה שלח לחבר





גלריית המגזין

 

 

 29 במרץ 2024

 

טרור אסלאמי: 354 בני-אדם נהרגו ביממה האחרונה - כולל כ-90 טרוריסטים מוסלמים שנהרגו בעזה

 

 

欢迎 来 到 中东 杂志

 

 

世界 各地 的 伊斯兰 恐怖 主义 

 国际 政治 和 以色列 历史

 

מגדל דוד

 

טרור אסלאמי נגד נשים

 

נשים כשפחות-מין באסלאם 

 

לאן נעלמות 20,000 נשים מוסלמים מדי שנה 

 

הטרגדיה הכפולה של הנשים היזידיות בעיראק

 

את מי מעניינת ילדה יזידית בת 5 

 

סופה הטרגי של העיתונאית הודאן נלאיה 

 

 

מאמרים על טורקיה

 

פרויקט מחקרי - הצבא הטורקי מגן החילוניות הטורקית 

 

טורקיה - מדוע אי-אפשר לסמוך על מדינה מוסלמית

 

ארדואן משתעשע בטורקיה על חשבון הפלסטינים 

 

 קפריסין והתרגיל הטורקי

 

ארדואן עדיין מסוכן למדינת-ישראל 

  

 

 מאמרים על אפריקה

 

סומליה - סופה הטרגי של העיתונאית הודאן נלאיה

 

האיום כלפי הנוצרים בבורקינה-פאסו 

 

 אפריקה מנסה להילחם בטרור האסלאמי הקטלני

 

טרור אסלאמי, פליטים ומלחמת-אזרחים בקמרון

 

אנטומיה של טרור אסלאמי קטלני במוזמביק 

 

אלימות נגד נוצרים בעולם-המוסלמי ובמדינות נוספות 

 

טרור אסלאמי וקטסטרופה אנושית באגם צ'אד 

 

כמה עולה התמיכה הצבאית במאלי המוסלמית 

 

 

נשים בעולם-הערבי

 

שרה שמא - ציירת סורית

נוני דרוויש - ערבים למען ישראל

ד"ר וופא סולטן - ליברלית ממצרים

מאי שידיאק - עיתונאית מלבנון

פאדימה סהינדל - רצח יודע מראש

בריג'יט גבריאל - לבנונית למען ישראל

וג'יהה אל-חוידר - ליברלית סעודית

הייפא והבי - זמרת לבנונית

 

 

מחמוד דרוויש - משורר ההרס והחורבן

 

 

דמויות היסטוריות בעולם-הערבי

 

אחמד שוקיירי וכישלונה של לאומיות הפלסטינית

 

מוחמד חסניין הייכל - העורך המיתולוגי של אל-אהראם

 

תפקידה של ממשלת הבעת' הסורית במלחמת ששת-הימים

 

אחמד סעיד - הקריין המיתולוגי של "סאות אל-ערב"

 

Israel 2024 - 9.7 Million People 

 GDP Per Capita 2024 - 55,000 Dollar

 

אתרי תוכן ותרבות

 

האתר של  ד"ר גיא בכור

אתר מידה

מגזין אלכסון 

ממר"י

בלוג מגזין המזרח התיכון

חדשות המזרח התיכון

 

 

מגזין המזרח התיכון

2024-2006

 

תמיכה במגזין המזרח-התיכון 

 

欢迎 来 到 中东 杂志 

 

 

עורך: ד"ר יוחאי סלע

 

sellayohai@gmail.com