כתב-העת מגזין המזרח-התיכון עוסק בכלכלה, בתקשורת, בביטחון, בחברה ובפוליטיקה של האזור גם בהקשר לזירה הבינלאומית ולזירה הישראלית. לצד מאמרי אקטואליה, ניתן לקרוא מאמרים אקדמיים, סקירות חדשותיות, ידיעות בענייני היום וסיכומים חודשיים על אירועי טרור אסלאמי ברחבי-העולם. רבים מהמאמרים תורגמו לאנגלית, לצרפתית, לספרדית ולשפות אירופאיות נוספות. כל המידע המופיע באתר מיועד לשימוש חופשי בכל עת. תגובות, הערות או שאלות תתקבלנה בשמחה. כל תמיכה כספית תתקבל בברכה. sellayohai@gmail.com







הנקראים ביותר השבוע
חדשות המזרח התיכון
אחמד שוקיירי וכישלונה של הלאומיות הפלסטינית
צדק היסטורי עם גולדה מאיר - מלחמת יום הכיפורים
ישראל האמיצה מחפשת מנהיג דמוקרט עם מצ´טה ביד
הפער העמוק בין החברה-האזרחית הישראלית לבין ממשלת נתניהו
טורקיה – מדוע אי-אפשר לסמוך על מדינה מוסלמית
האיום האסלאמי כלפי הנוצרים בבורקינה-פאסו
כמה עולה התמיכה הצבאית במאלי המוסלמית?
14 הרוגים נוספים בסודאן והרוגים רבים בצפון-ניגריה
בנימין נתניהו חייב לסיים את תפקידו בהקדם האפשרי
מוסר, זכויות-אדם ותמיכה בפלסטינים לא הולך ביחד
מי עזר לחמאס לבצע פשעי-מלחמה בעזה
מוחמד בן סלמאן יצא בזול, אך סעודיה תשלם את המחיר
מורשת נתניהו: ממדינה יהודית למדינה משיחיסטית, מובסת ומושפלת
ככה נראית הקריסה האנושית בארה"ב בשנת 2021
72 חברי-כנסת ימניים לא מסוגלים להקים ממשלה יציבה:
יצירת תודעה היסטורית כוזבת בתעמולה הערבית
לאן נעלמות 20,000 נשים מוסלמיות מידי שנה
טרור אסלאמי – נשים כשפחות מין – אפריל 2015
La Nacionalidad Palestina como Movimiento Nacionalista de la Liga Árabe

ממלחמת ששת-הימים למלחמת יום הכיפורים – האירועים המרכזיים: חלק א

מאת: ד"ר יוחאי סלע

22.11.2007


  

     

במהלך כל שנות ה-60 עד למלחמה שבפרצה ביוני 1967, נוצרה מתיחות רבה בין ישראל לשכנותיה על רקע פעולות הטרור הפלסטיניות וכן על רקע הפרוייקט הישראלי להטיית מקורות המים בגבול סוריה. לא זאת בלבד אלא שהצבא הסורי הפגיז באופן תדיר את יישובי עמק החולה עד כי, לעיתים, היה קשה לנהל חיים תקינים באזור.

 

ב-7 באפריל 1967, אירעה תקרית אווירית בין ישראל לסוריה שבמהלכה הופלו שישה מטוסי "מיג" סוריים. בעקבות האירוע, סוריה דרשה עזרה ממצרים כמתחייב מהסכם ההגנה שנחתם ביניהן ב-1966. מצרים הודיעה כי היא לא תסבול פעולות ישראליות נוספות נגד סוריה, וכדי לתת תוקף להצהרה זו הוכנסו כוחות צבא מצריים לחצי-האי סיני ואלה נערכו בכוחות גדולים מול הגבול הישראלי. ברית-המועצות עודדה את מצרים וטענה כי הצבא הישראלי ערוך בכוחות גדולים מול סוריה וכי ישראל מתכננת התקפה על סוריה. הידיעות על ריכוזי הצבא האלה הוכחשו הן על-ידי משקיפי האו"ם והן על-ידי ישראל. כפי שהתברר לאחר המלחמה, מצרים שלחה קצינים לבדוק האם יש אמת בידיעות שהופצו על-ידי סוריה וברית-המועצות. קצינים אלה מסרו לנאצר כי אין אמת בידיעות על ריכוזי צבא ישראלים מול הגבול בסוריה, אך הסובייטים התעקשו כי אכן יש ריכוזי צבא ישראלים מול הגבול הסורי. ההתעקשות הזו, כנראה, הובנה על-ידי נאצר כהזמנה לפתוח במהלכים צבאיים כלשהם נגד ישראל, וברוח הדברים האלה העולם-הערבי - שנערך לנהל מהלך מוגבל נגד ישראל - נשטף תחת גלי האופוריה שהידרדרו להצהרה על השמדתה הטוטאלית של מדינת ישראל.

 

ב-16 במאי מצרים דרשה את פינויו המיידי של כוח החירום של האו"ם מעמדותיו לאורך הגבול וממצרי טיראן.

 

ב-18 במאי מצרים דרשה פינוי של כוחות האו"ם מכל השטחים שבשליטתה. האו"ם נענה לדרישה והעולם-הערבי ראה בזה הצלחה גדולה מה שדרבן עוד יותר את העולם-הערבי להביע הצהרות מלחמתיות נגד ישראל.

 

ב-21 במאי נאצר הטיל הסגר על מפרץ עקבה על-ידי סגירת מצרי טיראן לתנועת אוניות לאילת וממנה. מאז 1957 אזור זה היה פתוח לשייט ישראלי בפיקוח כוח החירום של האו"ם, על כן ישראל הצהירה פעמים רבות כי הטלת הסגר-ימי על ישראל מהווה "עילה למלחמה". ישראל חשה מבודדת בזירה הבינלאומית שכן מלבד הצהרות בלתי מתחייבות, מדינות המערב לא היו מוכנות לנקוט פעולה כדי להכריח את נאצר לשנות את החלטתו. הגדיל לעשות נשיא צרפת, דה גול, שיעץ לישראל לא להיות הראשונה שתפתח במלחמה כדי להסיר את האיום, ואף הטיל אמברגו של משלוחי נשק לישראל. בכך, הקיץ הקץ ליחסים המיוחדים בין צרפת לישראל, שכן מרבית הישראלים חשו בגידה קשה לנוכח הקשר המיוחד שהיה בין צרפת לישראל עד ל-1967. תחושת הבגידה השוררת בציבור הישראלי, בשל אותה אמירה ומשום הטלת האמברגו בשעותיה הקשות ביותר של מדינת ישראל, עדיין מעיבה על היחסים המדיניים בין שתי המדינות למרות שעברו עשרות שנים מאז.

 

כשנאצר הסיק כי ישראל מבודדת בזירה הבינלאומית, הוא הצהיר כי כל ניסיון לפרוץ את ההסגר הימי יחשב כפעולת מלחמה, ומצרים תפעל כמתחייב מכך. לא זאת בלבד, אלא שנאצר הזמין את ישראל לצאת למלחמה מתוך תחושה כי מהלך העניינים נמצא בשליטתו וכי הצבא המצרי יוכל להתמודד בהצלחה רבה כנגד כל אתגר ישראלי. ככול שנקפו הימים, התחוור למצרים כי "בעיית פלסטין" מהווה נקודת משיכה שעל בסיסה ניתן לאחד את העולם-הערבי סביב מנהיגותו של נאצר, וזה לא היסס להצהיר כי המטרה כעת היא "השמדת ישראל". לנוכח הצהרה ברורה זו, כל העולם-הערבי הריע לנאצר שהצליח לעורר מחדש את התקווה, לשחרר את פלסטין, שקיננה בציבור הערבי במשך 19 שנה מאז 1948.

 

גם מנהיגי מדינות-ערב האחרים השמיעו איומי השמדה נגד מדינת ישראל. ב-30 במאי נחתם הסכם הגנה בין ירדן למצרים שבמסגרתו הצבא הירדני היה כפוף לפיקוד המצרי. ב-4 ביוני נחתם הסכם דומה עם עיראק. במשך כל אותה תקופה זרם נשק רב מברית-המועצות למצרים וסוריה. מדינות ערב האחרות שלחו תגבורת צבאית לחזית. כוחות מצריים נערכו לאלפיהם מול הגבול עם ישראל. התקשורת הערבית הלהיבה את האזרחים ונטעה בהם תקווה כי קרובה השעה להשמדתה של מדינת ישראל על כל המשתמע מכך. בציבור הישראלי שררה תחושה קשה של אסון לאומי-קיומי הנמצא לפתחה של מדינת ישראל, ובשל כך המנהיגות הישראלית החליטה כי הגיעה השעה להגיב לאיום הקיומי באופן ישיר. שתי סיבות עיקריות הניעו את ממשלת ישראל לפעול: האחת, החשש שמצרים תפתח בהתקפת פתע על ישראל, והשניה הייתה שעם חלוף הזמן תגענה תגבורות נוספות ממדינות ערב לחזית עם ישראל ובכך ההתמודדות הצבאית תהייה קשה עוד יותר מבחינתה של ישראל.    

   

 

סדר-הכוחות שניצבו זה מול זה ערב המלחמה היה כדלהלן:

 

טנקים:

ישראל:

מצרים:

ירדן + עיראק:

סוריה:

בחזית הדרומית

700

900

 

 

בחזית המזרחית

כ-100

 

264 + 30

 

בחזית הצפונית

222

 

 

300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

חטיבות חיל-רגלים:

ישראל:

מצרים:

ירדן+עיראק:

סוריה:

בחזית הדרומית

4

18

 

 

בחזית המזרחית

3

 

9

 

בחזית הצפונית

4

 

 

6 + 5 (גדודי המשמר הלאומי)

 

 

 

 

 

מטוסים:

ישראל:

מצרים:

ירדן  + עיראק:

סוריה + לבנון:

 

כ-340

419

35 + 224

109 + 38

 

 

 

 

 

קני ארטילריה:

ישראל:

מצרים:

ירדן + עיראק

סוריה:

 

700

800

184

246

 

 

 

 

 

 

ב-5 ביוני, ישראל תקפה את חיל-האוויר המצרי והשמידה אותו. בו ביום ישראל שלחה אזהרה למלך ירדן לא להתערב בקרבות, אך חוסיין העדיף אחרת והצבא הירדני החל להפגיז את ירושלים. בו ביום הירדנים הפגיזו את תל-אביב בתותחים ארוכי-טווח ואחד מהפגזים נחת באזור כיכר מסריק ליד עיריית תל-אביב. ישראל תקפה את חיל-האוויר הירדני וזה הושמד לאחר שעות אחדות. סוריה המשיכה להפגיז ישובים ישראלים ובתגובה לכך ישראל השמידה את רובו של חיל-האוויר הסורי. כאשר רוב רובו של חיל-האוויר הישראלי היה עסוק בהתקפה על חילות-האוויר של מדינות ערב, רק 12 מטוסי מיראג' ישראלים הגנו על שמי מדינת ישראל. כוחות ישראלים החלו לנוע לעבר סיני, לעבר ירושלים המזרחית ולשאר אזורי יהודה ושומרון. לאחר כיבוש סיני והגדה-המערבית, ישראל פתחה במתקפה נגד הצבא הסורי ברמת הגולן - בניגוד לדעתו של שר הביטחון משה דיין -  כדי להסיר את האיום הצבאי מעל לישובים הישראלים השוכנים למרגלותיה. 

 

כאשר הוחלט על הפסקת-אש ב-10 ביוני, ישראל שלטה בכל חצי-האי סיני, יהודה ושומרון ורמת הגולן. תוצאות המלחמה היו בלתי-נתפסות בעיני כל ערבי וערבי לאור התקווה הגדולה שהתעוררה בהם ולאור התעמולה הערבית שטענה כי הצבא המצרי לבדו הוא בעל עוצמה העולה על זו של ישראל. תחושת התבוסה הייתה כל כך קשה שהדיה עדיין מהדהדים מקצה העולם הערבי ועד קצהו, ודומה כי רק תבוסה דומה של ישראל מידי הערבים תצליח למחוק את תחושת "החרפה, הבושה והביזיון" של אותם ימים. התברר לציבור הערבי ומנהיגיו כי "מדינונת הכנופיות" - על פי הרטוריקה הערבית - פעלה בניגוד גמור לדימוי שנוצר בעמל רב על-ידי התעמולה הערבית. על כן, היה צורך לבחון את המציאות הישראלית על-פי העובדות החדשות שהתגלו לאחר המלחמה, ולאור זה להסיק מסקנות מתבקשות הנוגעות לפער האיכותי הגדול שנוצר בין מדינת ישראל למדינות-ערב כולן מאז 1948.

 

לצד אובדן השטחים, מדינות-ערב סבלו מאבדות כבדות בנפש ובציוד. על-פי הערכות אחדות האבדות היו כדלהלן:

 

 

ישראל:

מצרים:

ירדן:

סוריה:

עיראק:

לבנון:

הרוגים:

יותר מ-700

מעל ל-10,000

כ-1,000

כ-1,000

 

 

מטוסים שהופלו:

46

338

29

61

23

1

 

 

 

 

 

 

 

           

אבדותיה של מצרים, שהובילה את האירועים עד ל-5 ביוני, היו קשות, שכן כ-80% מהציוד הצבאי הושמד או נפגע על ידי כוחות צה"ל. כך למשל, מצרים איבדה יותר מ-600 טנקים, כ-750 תותחים, ויותר מ-2,500 נגמש"ים ומשאיות. וזאת לעומת 132 טנקים ישראלים שנפגעו בחזית הדרום, שמתוכם הושמדו כ-60 טנקים. בימים ספורים בלבד של לחימה, האבדות הישראליות בנפש היו כבדות מאוד ביחס לאוכלוסייה הישראלית שמנתה באותה עת מעט יותר מ-2.5 מליון נפש. אולם, ההישג הצבאי והסרת האיום הקיומי מעל מדינת ישראל חיפו במידה מסוימת על המחיר הכבד ששילמו אזרחי המדינה.

 

לאחר המלחמה, ישראלים רבים שיחררו אנחת-רווחה שכן מדינת ישראל ניצלה מהשמדה טוטאלית כפי שהצהירו והבטיחו מדינות-ערב. בניגוד לדימוי הרווח כיום, שהוא ביטוי אופנתי יותר מאשר ביטוי עובדתי היסטורי, מדינת ישראל לא יכלה ליהנות מתחושת האופוריה לאורך זמן שכן האתגרים שניצבו בפניה היו עצומים לא פחות מהתקופה של ערב המלחמה. בעקבות המלחמה, כ-80 אחוזים מהצבא המצרי הושמד והצבא הסורי נפגע קשה אף הוא. כתוצאה מכך, ברית-המועצות הזרימה ציוד צבאי למדינות אלה, ובתוך חודשים אחדים בלבד, מצרים וסוריה יכלו להציב יחידות צבאיות אורגניות על ציודן. לאור האתגר הצבאי החדש שניצב בפני מצרים, עבד אל-נאצר החליט לסגת מתימן, ובדצמבר 1967 עזבו הכוחות המצריים את המדינה מבלי להגשים אפילו חלק מהיעדים שנאצר הציב לצבאו.

 

מיד לאחר שישראל ניצבה בגבולותיה החדשים, היא נאלצה להתמודד עם אתגרים ביטחוניים עצומים: מול הצבא המצרי בתעלת סואץ, מול הצבא הירדני, מול ארגוני הטרור הפלסטינים שפעלו מגבול ירדן, מול האוכלוסייה הערבית ביהודה ושומרון, מול הצבא הסורי ברמת-הגולן וכן מול חדירות של ארגוני טרור מגבול לבנון לשטח ישראל. ולא רק זאת אלא שישראל נאלצה להתמודד עם פעולות טרור בזירה הבינלאומית שהצריכה היערכות מיוחדת בשונה ממה שהיה לפני המלחמה. כשהחלה מלחמת ההתשה בתעלת-סואץ, מצרים הציבה אתגר קשה ורציני לצבא הישראלי, שכן האבדות הישראליות היו קשות, אולם גם האבדות המצריות היו קשות מנשוא, ומצרים כמעט קרעה תחת הנטל הכלכלי בשל המלחמה המתמשכת. כאשר הוסכם לבסוף על הפסקת-אש בתעלת-סואץ באוגוסט 1970, שוב התברר לציבור הערבי כי המאבק בישראל רווי בקורבנות, והנטל כלכלי המוטל על האוכלוסייה הוא בלתי-נסבל. לאורך תעלת-סואץ, בצד המצרי, נגרם הרס רב וכמיליון אזרחים מצריים נאלצו לנטוש את בתיהם. העזרה הסובייטית למצרים הייתה משמעותית מאוד, ועד אמצע 1970 היו כ-15,000 אנשי צבא סובייטים. כאשר גברו החדירות האוויריות של מטוסי חיל-האוויר הישראלי לתחומי מצרים עצמה, טייסים רוסים לקחו על עצמם את ההגנה האווירית על מצרים,  וב-18 באפריל 1970, התחולל הקרב האווירי הראשון בין טייסים ישראלים לטייסים רוסים שבמהלכו הופלו 5 מטוסי מיג רוסיים. האבדות במלחמה ההתשה היו כדלהלן:

 

 

 

ישראל:

מצרים:

ירדן:

סוריה:

ארגוני טרור:

הרוגים:

יותר מ-700 חיילים ואזרחים

10,000

300

500

1,800

מטוסים שהופלו:

24

111

--

26

--

 

 

 

 

 

 

               

 

לדידו של הציבור המצרי תוצאות מלחמת ההתשה התווספו לתחושה הכללית המעורערת, שכן במהלך שנים אחדות בלבד מצרים הובסה שלוש פעמים, פעם אחת בתימן ופעמיים מול ישראל ב-1967 וב-1970. לאחר שהושגה הפסקת-אש בתעלת-סואץ ולאחר שמלך ירדן הצליח להתגבר על הארגונים הפלסטינים, במה שכונה "ספטמבר השחור" - בעזרתה של ישראל על-פי הבקשה האמריקאית -  נשיא מצרים עבד אל-נאצר הלך לעולמו. בכך, הגיעה לסיומה תקופה בחייה המודרניים של מצרים והחלה תקופה חדשה שהתבטאה במעבר הדרגתי מאוריינטציה סובייטית לאוריינטציה אמריקאית, שהוביל אותה הנשיא המצרי אנואר אל-סאדאת.  לאחר מותו של נאצר, מצרים החלה לתכנן את המערכה הבאה נגד ישראל בשיתוף פעולה הדוק עם סוריה ובסיוע צבאי מסיבי מברה"מ, ולקראת אמצע 1973 מערך הכוחות של מדינות ערב[1] בהשוואה לישראל נראה כך:

 

 

ישראל:

מצרים:

סוריה:

ירדן:

עיראק:

חיילים:

350,000 כולל חיילי מילואים

650,000

150,000

60,000

250,000

טנקים:

2,100

2,200

1,650

570

1,500

תותחים:

800

2,220

1,250

320

1,000

מטוסי קרב:

358

400

כ-300

55

250

סוללות טילי קרקע-אוויר:

10

146

34

--

5

 

 

 לאחר הכנות רבות והכשרת כוח אדם איכותי למלחמה המתוכננת, מערך הכוחות בין מצרים וסוריה לבין ישראל, ב-6 באוקטובר 1973, היה כדלהלן:

 

                                          בתעלת סואץ      

           

 

ישראל:

מצרים:

חיילים:

460 חיילים בלבד

130,000 אנשי חי"ר וכוחות ממוכנים ומשוריינים

טנקים:

3 (מתוך 290 טנקים של אוגדת סיני)

1,700 מתוך סד"כ של 2,200

תותחים:

27 (מתוך 44 שהיו פרוסים בסיני)

2,000

טילים:

4

50

מטוסי-קרב:

בכוננות

400

 

                                          ברמת הגולן

 

 

ישראל:

סוריה:

חיילים:

כ-5,000

40,000

טנקים:

177

1,400

ארטילריה:

44

1,200

מטוסי קרב:

בכוננות

300

 

 

על-פי מערך-הכוחות ב-6 באוקטובר, מצרים וסוריה הצליחו להעמיד כוחות רבים מצוידים היטב בקו-הראשון אל מול כוחות ישראלים דלים ביותר. ההמשך בחלק השני של המאמר.

==

מאת: ד"ר יוחאי סלע

 

 

הוספת תגובה שלח לחבר

  • שיפור
    • הייתה תקלה טכנית




גלריית המגזין

 

 

 19 באפריל 2024

 

טרור אסלאמי: 325 בני-אדם נהרגו ביממה האחרונה - כולל 47 טרוריסטים מוסלמים בעזה

 

 

欢迎 来 到 中东 杂志

 

 

世界 各地 的 伊斯兰 恐怖 主义 

 国际 政治 和 以色列 历史

 

מגדל דוד

 

טרור אסלאמי נגד נשים

 

נשים כשפחות-מין באסלאם 

 

לאן נעלמות 20,000 נשים מוסלמים מדי שנה 

 

הטרגדיה הכפולה של הנשים היזידיות בעיראק

 

את מי מעניינת ילדה יזידית בת 5 

 

סופה הטרגי של העיתונאית הודאן נלאיה 

 

 

מאמרים על טורקיה

 

פרויקט מחקרי - הצבא הטורקי מגן החילוניות הטורקית 

 

טורקיה - מדוע אי-אפשר לסמוך על מדינה מוסלמית

 

ארדואן משתעשע בטורקיה על חשבון הפלסטינים 

 

 קפריסין והתרגיל הטורקי

 

ארדואן עדיין מסוכן למדינת-ישראל 

  

 

 מאמרים על אפריקה

 

סומליה - סופה הטרגי של העיתונאית הודאן נלאיה

 

האיום כלפי הנוצרים בבורקינה-פאסו 

 

 אפריקה מנסה להילחם בטרור האסלאמי הקטלני

 

טרור אסלאמי, פליטים ומלחמת-אזרחים בקמרון

 

אנטומיה של טרור אסלאמי קטלני במוזמביק 

 

אלימות נגד נוצרים בעולם-המוסלמי ובמדינות נוספות 

 

טרור אסלאמי וקטסטרופה אנושית באגם צ'אד 

 

כמה עולה התמיכה הצבאית במאלי המוסלמית 

 

 

נשים בעולם-הערבי

 

שרה שמא - ציירת סורית

נוני דרוויש - ערבים למען ישראל

ד"ר וופא סולטן - ליברלית ממצרים

מאי שידיאק - עיתונאית מלבנון

פאדימה סהינדל - רצח יודע מראש

בריג'יט גבריאל - לבנונית למען ישראל

וג'יהה אל-חוידר - ליברלית סעודית

הייפא והבי - זמרת לבנונית

 

 

מחמוד דרוויש - משורר ההרס והחורבן

 

 

דמויות היסטוריות בעולם-הערבי

 

אחמד שוקיירי וכישלונה של לאומיות הפלסטינית

 

מוחמד חסניין הייכל - העורך המיתולוגי של אל-אהראם

 

תפקידה של ממשלת הבעת' הסורית במלחמת ששת-הימים

 

אחמד סעיד - הקריין המיתולוגי של "סאות אל-ערב"

 

Israel 2024 - 9.7 Million People 

 GDP Per Capita 2024 - 55,000 Dollar

 

אתרי תוכן ותרבות

 

האתר של  ד"ר גיא בכור

אתר מידה

מגזין אלכסון 

ממר"י

בלוג מגזין המזרח התיכון

חדשות המזרח התיכון

 

 

מגזין המזרח התיכון

2024-2006

 

תמיכה במגזין המזרח-התיכון 

 

欢迎 来 到 中东 杂志 

 

 

עורך: ד"ר יוחאי סלע

 

sellayohai@gmail.com