THE MIDEAST FORUM - Diplomacy, Politics, Culture, Intellectuals and Oppositions Groups in the Middle East
כתב-העת מגזין המזרח-התיכון עוסק בכלכלה, בתקשורת, בביטחון, בחברה ובפוליטיקה של האזור גם בהקשר לזירה הבינלאומית ולזירה הישראלית. לצד מאמרי אקטואליה, ניתן לקרוא מאמרים אקדמיים, סקירות חדשותיות, ידיעות בענייני היום וסיכומים חודשיים על אירועי טרור אסלאמי ברחבי-העולם. רבים מהמאמרים תורגמו לאנגלית, לצרפתית, לספרדית ולשפות אירופאיות נוספות. כל המידע המופיע באתר מיועד לשימוש חופשי בכל עת. תגובות, הערות או שאלות תתקבלנה בברכה. sellayohai@gmail.com
|
תוכנית הגרעין הסוריתצבא וביטחון15.09.2007
מאת: ד"ר יוחאי סלע
לפני כ-10 שנים, ב-1997, פרופ' ברי רובין פרסם מאמר מקיף על הזרמת ידע וטכנולוגיה צבאית בלתי-קונבנציונאלית מצפון-קוריאה למדינות אחדות במזרח-התיכון. באותה עת נטלתי חלק באיסוף המידע לקראת כתיבת המאמר שהתפרסם בכתב-העת MERIA. המאמר סוקר בהרחבה את הקשר בין צפון-קוריאה לבין המדינות הרדיקליות במזרח-התיכון (כולל מצרים), והוא מהווה בסיס מצוין להבנת ההתפתחויות האחרונות הקשורות לסוריה ואיראן.
מזה שנים אחדות פועל בסוריה כור "מניאטורי" בהספק של 30 קילו-וואט שנרכש בעזרת סין. הכור נמצא בדיר אל חג'ר דרומית לעיר דמשק, והוא מייצר איזוטופים בודדים בלבד. לשם המחשה - הכור המחקרי הישראלי, בנחל שורק, פועל בהספק של חמישה מגה-וואט. למרות מאמציה של האופוזיציה הסורית להסב את תשומת-הלב הבינלאומית לפעילותו של הכור בדיר אל-חג'ר, זו אינה הבעיה המרכזית, אלא מה שנעשה במחוז דיר אל-זור, המהווה מרכז תעשייתי חשאי של סוריה בשיתוף פעולה הדוק של איראן וצפון-קוריאה. כך למשל, שר התעשייה הסורי מסר לאחרונה כי איראן תשקיע בסוריה כ-10 מיליארד דולר בחמש השנים הבאות. (ויחד עם זאת, אסור להתעלם ממאמציה הכנים של סוריה להפוך למדינה תעשייתית ותיירותית, שכן בתוך עשור או קצת יותר יאזל לחלוטין הנפט באדמתה).
כך או כך, קיימים בסוריה הרהורי חרטה על הפרסום הרב שהיא העניקה לאירוע שהתרחש בתחומה, שכן הוא הציב אותה במוקד ההתעניינות הבינלאומי שהביא לחשיפת הקשרים הדוקים בין צפון-קוריאה לסוריה ולאיראן. יתרה מזאת, שתיקתה של ישראל חשפה עוד יותר את בדידותו של המשטר העלווי הן בזירה הבינערבית והן בזירה הבינלאומית גם יחד.
על-פי אחת הסברות צפון-קוריאה העבירה כמות ניכרת של פלוטוניות לסוריה. גורמי הערכה בארה"ב מציינים שלצפון-קוריאה אין הסבר מניח את הדעת לחסרונם של 26 ק"ג פלוטוניום, שרובו כנראה הועבר לסוריה למתקן שהופצץ בדיר אל-זור (פרויקט "אל-קיבאר"). == עידכון: ב-25 באפריל 2008, ה-CIA הציג לקונגרס האמריקאי סרט וידאו על הכור הסורי שהופצץ. == מאת: ד"ר יוחאי סלע, "תוכנית הגרעין הסורית", מגזין המזרח התיכון, 15 בספטמבר 2007.
|
גלריית המגזין
21 באפריל 2021
טרור אסלאמי: 485 בני-אדם נהרגו ביממה האחרונה;
קורונה בשידור חי - מדינות, מספרים ונפגעים
מאמרים על טורקיה
פרויקט מחקרי - הצבא הטורקי מגן החילוניות הטורקית
טורקיה - מדוע אי-אפשר לסמוך על מדינה מוסלמית
ארדואן משתעשע בטורקיה על חשבון הפלסטינים
ארדואן עדיין מסוכן למדינת-ישראל
מאמרים על אפריקה
סומליה - סופה הטרגי של העיתונאית הודאן נלאיה
האיום כלפי הנוצרים בבורקינה-פאסו
אפריקה מנסה להילחם בטרור האסלאמי הקטלני
טרור אסלאמי, פליטים ומלחמת-אזרחים בקמרון
אנטומיה של טרור אסלאמי קטלני במוזמביק
אלימות נגד נוצרים בעולם-המוסלמי ובמדינות נוספות
טרור אסלאמי וקטסטרופה אנושית באגם צ'אד
כמה עולה התמיכה הצבאית במאלי המוסלמית
נשים בעולם-הערבי
נוני דרוויש - ערבים למען ישראל ד"ר וופא סולטן - ליברלית ממצרים בריג'יט גבריאל - לבנונית למען ישראל וג'יהה אל-חוידר - ליברלית סעודית
מחמוד דרוויש - משורר ההרס והחורבן
דמויות היסטוריות בעולם-הערבי
אחמד שוקיירי וכישלונה של לאומיות הפלסטינית
מוחמד חסניין הייכל - העורך המיתולוגי של אל-אהראם
תפקידה של ממשלת הבעת' הסורית במלחמת ששת-הימים
אחמד סעיד - הקריין המיתולוגי של "סאות אל-ערב"
אתרי תוכן ותרבות
מגזין המזרח התיכון 2021-2006
|